När vi utvecklar en ny, hållbar stad är samarbete och dialog med dem det påverkar och berör avgörande. Under hela stadsutvecklingsprocessen finns det olika tillfällen och möjligheter för de olika målgrupperna att tycka till och dela med sig av erfarenheter tankar och idéer för hur vi bäst skapar framtidens stad.
Hur bygger vi en ny stad på bästa sätt? Genom att lyssna på såväl forskning som kommunens invånare är vi övertygade om att vi får den bästa möjliga blandningen.
2021 blev vi partners i projektet Tillsammans för agenda 2030 som leds av förvaltningen i kommunen. Företag matchas med elever som agerar konsulter och ger förslag på hur bolagen kan jobba med hållbarhet. Elever i årskurs åtta från Ekdalaskolan och Önnerödsskolan gav oss flera kloka idéer som vi har med oss i arbetet framåt. Här kan ni se deras förslag.
Under 2018-2019 medverkade Landvetter Södra Utveckling i ett forskningsprojekt om samskapande samhällsplanering för energieffektiva och hållbara stationssamhällen, SamSam. Projektet har letts av seniora forskare på KTH, Chalmers, Luleå Tekniska Universitet samt Göteborgs Universitet. I projektet deltog även Härryda kommun, Stenungsunds kommun, Borås stad och
Västra Götalandsregionen (VGR). Projektet är en del av Mistra Urban Futures kunskapsprocess ”Det urbana stationssamhället” där Göteborgsregionens kommunalförbund, GR också varit en aktiv part. Projektet bestod av kunskapsseminarier varvat med en
workshopserie med kommunala politiker och tjänstepersoner, samt vid ett tillfälle regionala företrädare.
I rapporten, du finner till höger på denna sida, redovisas resultat och slutsatser gjorda inom arbetet.
Vi har också gjort en så kallad framtidsspaning med årskurs 9 och gymnasieungdomar kring våra inriktningsmål samt låtit kommunens grundskolor vara med och bygga Landvetter Södra i Minecraft. Roligt och värdefullt. Vi har haft en utställning kring Landvetter Södra och planerar för fler dialoger med våra kommuninvånare.